Logo_logo_aloysius_college_ac

Voor de docenten van het Aloysius College in Den Haag komt er geen sociaal plan. Onder leden van de Algemene Onderwijsbond (AOb) is er onvoldoende draagvlak voor een dergelijk plan. Sinds november vorig jaar krijgen alleen nog leerlingen die dit jaar eindexamen moeten doen les op de school. Na hun examen zal het Aloysius voorgoed de deuren sluiten. Dit meldt de AOb. 

Het uitblijven van een sociaal plan voor de docenten die door de sluiting hun baan verliezen is geen goede zaak, aldus rayonbestuurder Jan Menger van de onderwijsbond. “Dit betekent dat het onderwijspersoneel bij het Aloysius College individueel zijn ontslag moet regelen”, zegt hij. De eerste groep docenten zal per 1 maart op straat staan. Een deel van de docenten blijft speciaal voor de eindexamenleerlingen in dienst tot 31 juli 2016.

Menger, die bij de onderhandelingen aanwezig was, uitte eerder al veel kritiek op het gepresenteerde plan. De nieuwe bestuurder van de school overlegde alleen met de medezeggenschapsraad, de vakbonden hadden niets in te brengen. De belangen van de docenten kwamen daardoor te weinig aan bod, stelt Menger. Zo stelde het plan vier ton beschikbaar voor begeleiding van het personeel naar een nieuwe baan. “Een schijntje”, aldus Menger. Ook voor her- en bijscholing werd te weinig geld beschikbaar gesteld, volgens Menger. Uiteindelijk zijn de leden van de bond niet akkoord gegaan met het plan.

Het Haagse Aloysius College werd al enige tijd met sluiten bedreigd, door geldgebrek en een teruglopend leerlingenaantal. In december 2014 werd een reddingsplan opgesteld dat gefinancierd zou worden door onder meer enkele prominente oud-leerlingen. Een half jaar later bleek het plan niet haalbaar. Na twee vernietigende rapporten van de Onderwijsinspectie over de slechte onderwijskwaliteit en financiële situatie van de school besloot het ministerie van Onderwijs dat het Aloysius zo snel mogelijk dicht moest.

© Nationale Onderwijsgids