Normal_diederik_samson_pvda_politiek..

Als het aan PvdA-leider Diederik Samsom ligt, gaat er de komende vijftien jaar tien miljard extra naar het onderwijs. De investeringen in het onderwijs moeten één van de belangrijkste worden die het kabinet doet. Deze uitspraken doet Samsom in een interview in Trouw.

De leider van de PvdA zegt dat hij leraren 'twee keer zo goed wil opleiden, twee keer zo veel wil betalen en ook twee keer zo snel afscheid van ze wil nemen als het echt niet gaat'. Met zijn voornemen doet Samsom een voorschot op het nieuwe verkiezingsprogramma voor 2017. "Het gaat niet in één kabinetsperiode. Misschien duurt het vijftien jaar. Maar mijn doel is dat onderwijs een van de belangrijkste investeringen wordt die de overheid doet. Ik wil 10 miljard meer”, zegt hij.

Oppositiepartijen reageren kritisch op de uitspraken van Samsom. "Had dat even wat eerder bedacht", zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. Paul van Meenen van D66 heeft weinig vertrouwen in de plannen van Samsom. Hij zegt dat de PvdA in 2012 riep dat ze een miljard euro extra in het onderwijs wilden investeren. In plaats daarvan kwamen er juist bezuinigingen. “Ik vrees het ergste”, schrijft hij op Twitter. 

© Nationale Onderwijsgids