Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

Het Haagse gerechtshof heeft uitspraak gedaan in de zaak van docente Denise Hupkens tegen de Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden (SCOL). Hupkens eiste vergoeding voor de overuren die zij gemaakt heeft van de school. Volgens de docente moest zij door hoge werkdruk veel meer werken dan in haar contract stond. Het gerechtshof wees haar vordering af, SCOL hoeft de docent niets te betalen. Dit meldt de Volkskrant.

Hupkens werkte als docent Wiskunde op het Visser 't Hooft Lyceum in Leiden, dat onder SCOL valt. De docente spande een rechtszaak aan tegen haar voormalige school omdat zij zich uitgebuit voelde. Door alle bijkomende taken naast het lesgeven was het volgens de docente onmogelijk om haar werk binnen de uren die in haar contract staan af te ronden. Ze eiste dat de extra gewerkte uren alsnog uitbetaald zouden worden. Het gerechtshof is het niet met Hupkens eens. “Om aanspraak te kunnen maken op een overwerkvergoeding is een specifieke opdracht tot het verrichten van overwerk vereist”, oordeelt het hof.

De docente hoopte met haar zaak niet alleen op een financiële vergoeding maar wilde ook dat schoolbesturen verplicht zouden worden om een reëlere berekening te maken van de uren die leraren moeten werken. Ook dat zit er echter niet in. Het hof vindt niet dat de scholenstichting verkeerd heeft gehandeld. Volgens de rechtbank heeft SCOL zich gehouden aan de vereisten uit de cao voor het vaststellen van een taakbeleid en kan daarom niets worden verweten. Ook acht de rechtbank het niet bewezen dat er in het geval van Hupkens sprake was van “onevenredige belasting”. “Van SCOL kan niet worden verlangd dat zij werkt met een individueel – per docent gedifferentieerd - taakbeleid”, aldus de rechtbank.

© Nationale Onderwijsgids