Normal_daling_geld_minder

Vanaf april 2016 zal de pensioenpremie met één procent stijgen van 17,8 naar 18,8 procent. Dit is het voorgenomen besluit van het bestuur van het Pensioenfonds voor overheid en onderwijs (ABP). Dit meldt de VO-Raad.

Deze stijging van de pensioenpremie is hoger dan eerder werd verwacht bij het sluiten van het Loonruimteakkoord. Volgens het Loonruimteakkoord zou de pensioenpremie flink verlaagd worden, zodat scholen de voorgenomen loonstijging van drie procent zouden kunnen bekostigen. Door de voorgenomen stijging van de premie kunnen scholen in de financiële problemen komen: zowel de premiestijging en de loonsverhoging moeten nu gefinancierd worden. Dit kan ten koste gaan van de kwaliteit van het onderwijs.
 
In oktober is al aan het kabinet verzocht om een compensatie van de pensioenpremiestijging, toen duidelijk werd dat de premie waarschijnlijk zou stijgen. Zolang deze compensatie niet zeker is, kan er geen cao worden afgesloten en daarmee kan de loonsverhoging van drie procent ook nog geen doorgang vinden.
 
De premieopslag geldt in principe voor vijf jaar. Het bestuur stelt de opslag definitief vast na advies van het verantwoordingsorgaan op 28 januari. 
 
© Nationale Onderwijsgids