Normal_les_klas_leerlingen_juffrouw_docent

De vraag naar speciale vluchtelingenklassen of scholen is toegenomen door de enorme toestroom aan vluchtelingenkinderen. Hiervoor zijn ook extra gespecialiseerde docenten nodig. Het Arbeidsplatform PO voert daarom een behoefteonderzoek uit of een lerarenpool uitkomst biedt voor het probleem. Dat meldt Arbeidsplatform PO.

Door een pool met deskundige docenten in te zetten kunnen scholen die (veel) vluchtelingenkinderen hebben opgenomen op tijdelijke basis geschikte en gekwalificeerde leraren vinden. Het zal dan gaan om docenten in de regio die bijvoorbeeld ervaring hebben met NT2 en/of met het lesgeven aan getraumatiseerde kinderen. Het platform zegt verder dat de pool kan worden aangevuld met onder meer door boventallige formatie door krimp of door leerkrachten die aan hun loopbaanontwikkeling willen werken.

Met het onderzoek wil het platform eerst peilen of er wel behoefte is aan een dergelijke pool. Zo wordt er gekeken of er wel scholen zijn die gebruik zouden maken van de pool of dat er scholen bereid zijn hun extra gekwalificeerde docenten tijdelijk te detacheren naar andere scholen. Het onderzoek is hier in te vullen. Deelnemen kan tot 31 januari. 

© Nationale Onderwijsgids