Normal_schrijven_pen_auteur

Donderdag 21 januari reikt Prinses Laurentien voor de tweede keer de Taalheldenprijzen uit in de Beurs van Berlage te Amsterdam. De TaalHeldenprijzen zijn een persoonlijke aanmoedigingsprijs voor mensen die zich op een bijzondere wijze blijvend inzetten om laaggeletterdheid in Nederland te voorkomen en te verminderen. De jury heeft de negen genomineerden bekend gemaakt. Dat meldt Stichting Lezen & Schrijven.

Taalhelden zijn personen die zich in het voorgaande jaar bijzonder verdienstelijk hebben ingezet voor een beter geletterd Nederland. Er zijn drie categorieën. Taalcursist: een (oud)-lees en schrijfcursist en/of taalambassadeur, taalbegeleider: een persoon die lees- en schrijfcursisten begeleidt en bruggenbouwer: een persoon die door bijzondere inzet een geletterde samenleving dichterbij brengt.

De genomineerden zijn:
- Rob Weijers - categorie Taalcursist
- Leo Peters - categorie Taalcursist
- Miranda de Ruiter - categorie Taalcursist
- Hank Gronheid - categorie Taalbegeleider
- Claire Vrijdag - categorie Taalbegeleider
- Tiemen de Boer - categorie Taalbegeleider
- Lianne Knobel - categorie Bruggenbouwer
- Jos Niels - categorie Bruggenbouwer
- Tim Cathalina - categorie Bruggenbouwer

In december 2015 kon iedereen zijn of haar TaalHeld opgeven. De onafhankelijke jury, bestaande uit onder andere Raphael Evers, André Knottnerus, Frits van Oostrom en hoofdsponsor Achmea, kiest hieruit een winnaar per categorie. Naast de uitreiking van de TaalHeldenprijzen organiseert Stichting Lezen & Schrijven met behulp van de VriendenLoterij ook een speciale bijeenkomst voor alle inschrijvingen. Prinses Laurentien is hierbij aanwezig om iedereen te bedanken voor hun bijzondere, persoonlijke inzet.

Reizen met het openbaar vervoer. Lezen van medicijnvoorschriften of ondertitels. Schrijven van een sollicitatiebrief. Voor een op de negen Nederlanders is dit niet vanzelfsprekend. Dan verdien je een tweede kans. Door beter te leren lezen en schrijven wordt de kans op een gezond en gelukkig leven vergroot. Heel Nederland leest en schrijft: dat is de missie van Stichting Lezen & Schrijven. De stichting werkt aan het voorkomen ervan en organiseren taalscholing. Met de aanpak Taal voor het Leven zorgen honderden lokale en landelijke partners, vrijwilligers en docenten ervoor dat mensen die laaggeletterd zijn, beter leren lezen en schrijven. 

© Nationale Onderwijsgids