Normal_leerling_basisschool_schrijven_kind

Vandaag hebben 130 scholen het predicaat excellent mogen ontvangen van de Onderwijsinspectie. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs zegt het belangrijk te vinden dat ouders weten dat er verschillen zijn tussen de scholen en dat scholen die goed presteren beloond worden met meer vrijheden. Dat meldt BNR.

Dit jaar ontvangen 23 meer scholen dan vorig jaar het predicaat. Deze excellente scholen mogen soepeler omgaan met de regels. “Het is een bewijs van vertrouwen. Als een school goed blijft presteren, dan moet er ook ruimte worden gegeven om te experimenteren”, zegt Dekker. Het predicaat wordt toegekend aan scholen die tegenover een jury hebben kunnen aantonen dat zij uitblinken op een bepaald gebied. Dat kan gaan om een innovatief onderwijsaanbod, een inspirerende manier van lesgeven of een bijzondere wijze van omgaan met verschillen tussen leerlingen.  Daarnaast is het belangrijk dat zowel leerlingen als ouders tevreden zijn.

De staatssecretaris benadrukt wel dat regels er niet voor niets zijn. “Ik vind niet dat je uit moet gaan van blind vertrouwen. We laten het niet helemaal los en bekommeren ons er niet om. Soms is het juist heel belangrijk dat de inspectie er bovenop zit. Zeker bij scholen die minder goed presteren hebben regels een functie, om bijvoorbeeld te zorgen dat een school niet door het ijs zakt."

Hier is een overzicht te vinden van welke scholen vandaag het predicaat hebben ontvangen. Deze scholen mogen het predicaat drie jaar voeren.

© Nationale Onderwijsgids