Normal_college_docent_klas_lokaal

Hoogleraren van de Universiteit van Amsterdam (UvA) komen het meest in het nieuws. Van de 1.000 hoogleraren die in het online nieuws verschenen, is 19,2 procent verbonden aan de UvA. Volkskrant.nl betrekt hoogleraren het meest in de berichtgeving, zo blijkt uit onderzoek van Buzzcapture. 

In de uitzending van De Wereld Draait Door van dinsdag 12 januari haalde gast Sywert van Lienden een foutief cijfer aan over het aantal vluchtelingen dat betrokken is bij zedendelicten. Op Twitter was een roep om meer experts in de media te horen. Aanleiding voor Buzzcapture om onderzoek te doen naar hoogleraren die het afgelopen jaar het meest op 10 grote online nieuwssites zijn verschenen.

In totaal zijn er op de tien websites bijna 2.000 artikelen gevonden waarin een hoogleraar of professor is genoemd. In de meeste gevallen betreft het een hoogleraar van de UvA (19,2 procent), Vrije Universiteit (13,3 procent) of Erasmus (10,7 procent). 

De top-10 meest genoemde hoogleraren zijn allemaal man en hebben in veel gevallen een economische achtergrond. Op Volkskrant.nl worden hoogleraren het meest genoemd, op AD.nl en RTLNieuws.nl het minst. In 2015 verscheen hoogleraar transportbeleid Bert van Wee het meest in het online nieuws. In de top-10 meest gevraagde hoogleraren staan 4 hoogleraren van de UvA en 3 van de Erasmus universiteit.

© Nationale Onderwijsgids