Normal_leraar_vo_duits_vinger_leerling

Leraar Peter Althuizen pleit voor een ommekeer in de financiering voor leraren. In plaats van de lumpsum-financiering moeten de docenten betaald worden uit de overheidskas. Zo komen scholen niet in verleiding om te bezuinigen op leraren door hen meer lessen te laten geven voor hetzelfde geld. Dit meldt de Volkskrant.

Het wordt steeds meer duidelijk dat de lumpsum-financiering niet toereikend is. Bezuinigingen treffen vooral de docenten. Niet alleen is er niet genoeg geld om aan de eigen kwaliteitseisen te werken, leraren wordt ook gevraagd om meer lessen te gaan geven voor hetzelfde geld.
 
Peter Althuizen, voorzitter Leraren in Actie en leraar Klassieke Talen, pleit daarom voor afschaffing van de lumpsum-financiering. Hij wil dat een voltijdsleraar ingezet wordt voor maximaal twintig lessen van vijftig minuten per week. De rest van de tijd kan besteed worden aan de kwaliteitseisen voor onderwijs. Dit moet gefinancierd worden uit de overheidskas, zodat een school niet meer kan bezuinigen op docenten.

De onderwijskwaliteit komt steeds meer in het geding. Naast overvolle klassen wordt ook steeds meer onderwijsuren van de docenten gevraagd. 

© Nationale Onderwijsgids