Normal_papieren

De PvdA heeft de regering in een motie verzocht om te zorgen dat schoolbesturen vanaf komend jaar een jaarverslag publiekelijk toegankelijk moeten publiceren, minimaal op internet. Dit zodat iedereen kennis kan nemen van de financiële keuzes van de besturen. Minister Bussemaker van Onderwijs heeft laten weten dat de motie als ondersteuning van beleid wordt beschouwd. 

Bussemaker zegt het afgelopen jaar al in nauwe samenwerking met de brancheorganisaties gewerkt te hebben aan harde afspraken om de openbaarmaking van de jaarverslagen door de instellingen te waarborgen. Inmiddels hebben de universiteitenvereniging VSNU en de Vereniging van Hogescholen al een eigen check uitgevoerd. Zij hebben geconstateerd dat alle instellingen zich aan de afspraak hebben gehouden en hun jaarverslag 2014 op de website hebben geplaatst. Ook voorzien de organisaties met een speciale site in een vlotte toegankelijkheid van de jaarverslagen van alle instellingen. Ook de MBO Raad monitort de mbo-instellingen om te kijken of de jaarverslagen openbaar worden gemaakt. Zo nodig zal de raad de instellingen aanspreken. De MBO raad heeft laten weten dat veel instellingen naast het volledige jaarverslag ook een zogeheten publieksversie publiceren.

De VO-raad heeft in haar code goed bestuur die op 1 augustus van kracht is geworden, een dergelijke regeling opgenomen. De organisatie heeft het openbaar maken van de jaarstukken een eis gemaakt voor lidmaatschap van de raad. Verder richt de raad een commissie in die de naleving van deze code zal monitoren. Volgens Bussemaker ligt een dergelijke volledigheidscheck bij de PO-Raad wat lastiger door het grote aantal instellingen in deze sector. Daarom heeft de bewindsvrouw aan de raad gevraagd om het ministerie van Onderwijs te informeren over de wijze waarop zij nagaan in welke mate hun instellingen aan de afspraak invulling geven. Wel is in de code goed bestuur van de PO-Raad van 27 november 2014 al opgenomen dat het jaarverslag actief openbaar gemaakt wordt.

© Nationale Onderwijsgids