Normal_lintje_ridder_koninklijke_onderscheiding

Burgemeester Peter den Oudsten heeft een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan professor Henk Broer, hoogleraar en internationaal topwetenschapper op het gebied van dynamische systemen in de wiskunde. In deze discipline wordt de wiskundige taal ontwikkeld voor het beschrijven van veranderingen in fysische en wiskundige verschijnselen. Broer wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Nederlandse Leeuw. Dat meldt gemeente Groningen.

De betekenis van de heer Broer voor de wiskunde, zowel internationaal als nationaal, is enorm. Hij heeft meer dan 125 wetenschappelijke artikelen in vooraanstaande tijdschriften gepubliceerd; zijn werk wordt veelvuldig geciteerd. Daarnaast heeft professor Broer vele jonge wiskundigen opgeleid. In het interdisciplinaire karakter van het onderzoek van promovendi komt ook hier zijn brede oriëntatie als wiskundige tot uiting. Momenteel staat de teller voor het aantal promovendi op 26, een aantal dat door heel weinig wiskundigen geëvenaard wordt. Op grond van zijn internationale en nationale faam werd de heer Broer in 2008 benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Tijdens zijn loopbaan heeft de heer Broer zich ook voortdurend ingezet voor het populariseren van de wiskunde. Zo stimuleerde hij als lid van de Commissie Toekomst Wiskunde Onderwijs de deskundigheidsbevordering van wiskundeleraren en was hij medeorganisator en spreker tijdens de Nationale Wiskunde Dagen.

Om een breed publiek enthousiast te maken voor het vak is het bijzonder belangrijk dat er goede en betaalbare boeken over wiskunde beschikbaar zijn. Om die reden is hij vele jaren lid geweest van de redactie van de Epsilon-uitgaven voor wiskunde, zowel voor de wetenschappelijke reeks als de reeksen gericht op de hoogste klassen van het Vwo en voor het bijspijkeren van de basiskennis wiskunde.

Ook life long learning heeft de belangstelling van de heer Broer: hij coördineert diverse wiskundecursussen in het kader van het Hoger Onderwijs voor Ouderen van de seniorenacademie in Groningen, zoals recent (2015) de cursus Nieuwe ontwikkelingen in de Wiskunde.

© Nationale Onderwijsgids