Normal_pc_computer_toetsenbord_digitaal

Docenten blijken relatief vaak slachtoffer van agressie via social media, net als medewerkers van de politie. Dit blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken naar online agressie tegen werknemers in de publieke sector. In de meeste gevallen nemen gedupeerde leraren pesterijen of bedreigingen via Twitter of Facebook niet serieus. Dit meldt Metro.

Van de docenten zijn het vooral leerkrachten in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het mbo die te maken krijgen met agressieve uitingen op Facebook of Twitter. Jongeren worden steeds handiger met social media en weten zo ook beter hoe ze hun docent lastig kunnen vallen.

De meeste docenten die wel eens doelwit zijn geweest van cyberpesten nemen de bedreigingen of scheldpartijen niet echt serieus, zo blijkt uit het onderzoek. In 30 procent van de gevallen maakt de gedupeerde melding bij de werkgever. In een kwart van de gevallen doen werkgevers echter niets met deze meldingen. Van nazorg is dan ook meestal geen sprake. Wanneer dit wel gebeurt gaat het meestal om een gesprek met collega's of leidinggevende.

Een op de tien slachtoffers van pesterijen via social media doet aangifte bij de politie. Daar vinden gedupeerden wel gehoor; in drie kwart van de gevallen stelt de politie een onderzoek in.

© Nationale Onderwijsgids