Logo_image003

Recent onderzoek van het ITS laat zien dat tien tot twintig procent van de leraren bespreekbaarheid van maatschappelijk gevoelige onderwerpen lastig vindt. In opdracht van Staatssecretaris Sander Dekker heeft Stichting School & Veiligheid daarom een nieuw ondersteuningsaanbod ontwikkeld: de training 'Je hebt makkelijk praten'. Dat meldt Stichting School & Veiligheid.

Met deze training krijgen leraren in het voortgezet onderwijs praktische handvatten voor het begeleiden van gesprekken over gevoelige onderwerpen, zoals vrijheid van meningsuiting, fundamentalisme, seksuele diversiteit, de Holocaust en recent het vluchtelingenvraagstuk. Na afloop van de training zijn leraren beter toegerust om maatschappelijk gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken in de klas en weten ze hoe te handelen bij lastige situaties en spanningen in de klas.

De training is voor leraren (met name mentoren) in het voortgezet onderwijs die het lastig vinden om maatschappelijk gevoelige onderwerpen te behandelen of die de onderwerpen al wel aansnijden en daarin beter willen worden. De training bestaat uit twee dagdelen (ochtend of middag) die gehouden worden op twee verschillende data. Tijdens de eerste bijeenkomst worden op basis van theorie en praktijkvoorbeelden handvatten gegeven voor het voeren van het gesprek. Tussen de eerste en tweede bijeenkomst wordt hiermee geoefend in de eigen klas. Deze oefening vormt de input voor de tweede bijeenkomst die plaatsvindt met twee trainingsacteurs.

De training voor Midden-Nederland wordt op 10 december en 20 januari gehouden in Utrecht, de training voor Noord-Nederland wordt op 14 januari en 25 februari gehouden in Assen en de training voor Zuid-Nederland wordt op 18 januari en 3 maart gehouden in Breda. Er is plaats voor maximaal 20 deelnemers per training. De kosten zijn 75 euro, inclusief lunch en materialen. Meer informatie is hier te vinden.

© Nationale Onderwijsgids