Normal_copyright_stockfreeimages_docent_leraar_

De Onderwijsinspectie heeft onderzoek gedaan naar zij-instromers in het lerarenberoep. Zij-instromers zijn hogeropgeleiden met werkervaring buiten het onderwijs die een traject volgen voor het vak van docent. Het aantal zij-stromers is in de afgelopen tien jaar flink gedaald maar laat recent weer een lichte toename zien. Ondanks het bescheiden aantal, leveren zij-instromers toch een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van het lerarentekort, luidt de conclusie. Dit meldt de Onderwijsinspectie.

In het rapport 'Zij-instroom in het beroep van leraar, 2010-2013' constateert de inspectie onder meer dat zij-instromers met name een relevante bijdrage leveren in het terugdringen van het lerarentekort bij zogenoemde tekortvakken, zoals Duits, wiskunde of natuurkunde. Ruim de helft van de zij-instromers uit de onderzochte periode volgde het traject voor een lesbevoegdheid in een van de talen of exacte vakken. 
 
De meeste zij-instromers in de periode 2010-2013 werden opgeleid voor docent in het mbo. Deze trend zet zich voort in 2014. Daarnaast blijken de aantallen zij-stromers te fluctueren naar gelang de beschikbaarheid van subsidieregelingen. Juist lerarenopleidingen voor het voortgezet onderwijs lijken terughoudender te worden in het aanbieden van zij-instroomtrajecten. De onderwijsinspectie vindt dit zorgwekkend omdat juist het voortgezet onderwijs instroom in de tekortvakken hard nodig heeft.
 
© Nationale Onderwijsgids