Universiteit Utrecht, foto: Wikipedia/Michiel1972

De Universiteit Utrecht heeft drie wetenschappers genomineerd voor de jaarlijkse UU-Publiprijs. Met de prijs beloont de Utrechtse academie de wetenschapper die het meest prominent in de media is geweest en en daaraan zelf actief heeft bijgedragen. De universiteit wil zo wetenschappers aansporen om de publiciteit te zoeken met hun onderzoek en deel te nemen aan maatschappelijk debat. De Publiprijs bestaat uit een geldbedrag voor het maken van een publiciteitsvideo over het eigen onderzoek. Dit meldt de Universiteit Utrecht.

De drie genomineerden dit jaar zijn Beatrice de Graaf, hoogleraar History of international relations & global governance, Leonard Rutgers, hoogleraar Late Oudheid en Huub Schellekens, hoogleraar Innovatie in de medische biotechnologie. De Graaf is betrokken bij de Nationale Wetenschapsagenda en was in 2013 te gast in het programma Zomergasten. Het afgelopen jaar trad zij veel op in de media als deskundige om duiding te geven bij nieuws over terrorisme. Leonard Rutgers is columnist van het Financieele Dagblad en geniet bovendien internationale bekendheid door zijn publicatie over het ontstaan van de catacomben in Rome in het blad Nature. Schellekens was het afgelopen jaar veel in het nieuws over onder meer een goedkoper medicijn tegen de ziekte van Pompe.

De jury, bestaande uit diverse hoogleraren van de universiteit en hoofdredacteur Jim Jansen van NewScientist, kiezen uit de drie genomineerden een winnaar. De bekendmaking en uitreiking van de prijs vindt plaats op 4 januari 2016 tijdens de nieuwjaarsreceptie van het college van bestuur.

© Nationale Onderwijsgids