Normal_docent_leraar_school_les_onderwijs

Niet alleen scholieren hebben last van pesten, maar ook hun leerkrachten. Bijna 1 op de 10 mensen die in het onderwijs werken, geeft aan in 2014 te zijn gepest. Dit gebeurde het meest  door leerlingen. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Naast pesten hebben werknemers in het onderwijs – onder wie ook het niet-onderwijzend personeel -  te maken met intimidatie en lichamelijk geweld door scholieren of hun ouders. Zo voelde 1 op de 5 zich ten minste één keer geïntimideerd in 2014. Uit de cijfers blijkt dat er een verband is tussen ongewenst gedrag, zoals pesten, en ziekteverzuim. Wie wordt gepest, meldt zich vaker ziek.

De onderwijssector staat bovenaan in het rijtjes van beroepen waarin pesten het meest voorkomt, gevolgd door de sector (openbaar) vervoer en opslag en de horeca. Overigens gaan de meeste meldingen van pesten over incidenten. Hardnekkig pesten door collega’s en leidinggevenden overkomt 1,2 procent van de werknemers. Langdurig en soms systematisch treiteren door externe relaties en klanten komt bij 0,6 procent van de Nederlandse werknemers voor. Uitschieters zijn ook hier onderwijs (1,2 procent) en vervoer en opslag (1,3 procent).

De resultaten in deze bijdrage zijn ontleend aan de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA),  die sinds 2005 wordt uitgevoerd door CBS en TNO. De minister van Binnenlandse Zaken laat jaarlijks bijhouden hoe vaak agressie op de werkvloer voorkomt in publieke functies en of er voldoende maatregelen daartegen genomen worden. In oktober verschijnt weer een Monitor Veilige Publieke Taak, samengesteld door TNO.

© Nationale Onderwijsgids