Normal_pesten23423

Een docente van het Limburgse Sint Maartenscollege heeft zelfmoord gepleegd. De vrouw schrijft in haar afscheidsbrief dat de pesterijen van collega's de aanleiding zijn voor haar zelfmoord. CNV Onderwijs laat in een reactie weten dat er meer aandacht moet komen op pabo's en lerarenopleidingen voor pesten. Dit meldt CNV Onderwijs. 

De docente zat sinds 2012 ziek thuis. De scholenkoepel waar de vrouw voor werkte, LVO, stelde dat ze haar problemen niet goed had aangepakt. De vrouw voelde zich hierdoor in de steek gelaten. De scholenkoepel stelt dat zij de docente bemiddeling en een re-integratieplan aan hebben geboden, die de vrouw weigerde. De bemiddeling, zo vertelt de echtgenoot van de lerares, zou echter niet gericht zijn op het pesten. LVO stelt echter dat er geen bewijzen zijn van pesterijen jegens de docente. De onderlinge verhoudingen rondom de vrouw, zo erkent bestuursvoorzitter André Postema, waren niet goed.  
 
Pestdeskundige Bob van der Meer heeft eerder onderzoek gedaan naar de situatie op de school. De lerares had hem hierover benaderd. “Ze is gruwelijk gepest,” zo vertelt Van der Meer. De lerares is met de uitslag van het onderzoek van Van der Meer naar een advocaat gestapt. Ze wilde de school aansprakelijk stellen voor haar opgelopen schade. 
 
CNV Onderwijs zegt in een reactie: “Scholen hebben vaak wel pestbeleid gericht op leerlingen, maar niet op personeel. Verder zou het probleem meer en eerder benoemd moeten worden, omdat stilhouden geen oplossing is.'' De vakbeweging wil dan ook dat pabo's en lerarenopleidingen meer aandacht besteden aan dit onderwerp. CNV Onderwijs concludeerde in 2014 dat ruim 11 procent van de leraren te maken krijgt met pesterijen op school. 
 
© Nationale Onderwijsgids