Normal_geld_briefgeld

Uit een rapport over het Europese onderzoeksprogramma Horizon2020 blijkt dat Nederlandse universiteiten zeer succesvol zijn in het verwerven van Europees onderzoeksgeld. Er staan 5 Nederlandse universiteiten in de top 50 van meest succesvolle onderzoeksinstellingen. Dit meldt de Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU).

Volgens de Vereniging van Universiteiten hebben Nederlandse wetenschappers in de eerste helft van 2015 meer dan 520 miljoen euro van Europa gekregen. 1144 projecten uit Nederland werden goedgekeurd voor financiering. Van de Nederlandse universiteiten was de Technische Universiteit Delft (TU Delft) het meest succesvol in de fondsenwerving. Zij kregen 23,8 miljoen euro betaald vanuit Horizon2020. Hiermee staat de universiteit op de 21ste plaats in de top 50. De Technische Universiteit Eindhoven (TU Eindhoven) volgt met een totaalbedrag van 19 miljoen euro. Ook doen TNO, de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam het goed. Deze instellingen kregen respectievelijk 19 miljoen euro, 17,6 miljoen euro (samen met het medische centrum van de Vrije Universiteit) en 17,1 miljoen euro. 
 
Nederland was eerder ook al erg succesvol in het verwerven van Europese onderzoekgelden. Tussen 2007 en 2013 haalde Nederland 3,4 miljard euro binnen aan gelden uit Europese onderzoeksfondsen. Dit bedrag besloeg 7,4 procent van het gehele budget aan onderzoekgelden van Europa. Nederland draagt gemiddeld echter 5 procent bij, aldus de VSNU. Het rendement komt dan neer op 148 procent. Voor iedere tientje die Nederland via Europa in deze fondsen investeerde, ontvingen we dus bijna 15 euro terug. 
 
© Nationale Onderwijsgids