Normal_kind_docent_leraar_klas254

Kinderen willen vooral leraar worden als ze groot zijn. Dit blijkt uit onderzoek van de Open University. 500 Nederlandse kinderen werden gevraagd naar hun droombaan. Het leraarschap wordt gevolgd door verpleegkundige, dierenarts, stewardess en dokter. Dit meldt RTL Nieuws. 

Naast deze traditionele banen, hebben veel kinderen de droom op professioneel voetballer te worden. Dit beroep is bijna even populair als het worden van dokter, bijvoorbeeld. Ook de redenen van de kinderen werden onder de loep genomen. Daaruit blijkt dat bijna 33 procent van de kinderen de genoemde baan wil doen omdat ze graag anderen willen helpen en het gekozen beroep dat mogelijk maakt. Achttien procent van de kinderen koos hun baan omdat 'je er rijk van wordt'. Het beroep applicatie ontwikkelaar kwam voor het eerst ook voor in de lijst van droombanen. Dit komt volgens de onderzoekers doordat jongeren dankzij nieuwe technologiën carrièremogelijkheden hebben waar hun ouders nog niet van konden dromen. 
 
In de realiteit werkt echter maar één op de tien mensen in het beroep dat zij in hun jeugd wilden. Het merendeel van de werkende bevolking denkt echter niet aan het alsnog navolgen van hun droombaan. 36 procent denkt dat zij te oud zijn voor een overstap. 33 procent zegt niet de juiste kwalificaties op zak te hebben en ongeveer 13 procent wijt hun besluit aan het ontbreken van zelfvertrouwen. Mensen tussen de 18 en 24 jaar zijn daarnaast het vaakst zelfverzekerd dat zij hun droombaan kunnen bereiken door middel van promoties. 
 
© Nationale Onderwijsgids