Normal_geld_munten

(Novum) - De loonkloof tussen mannen en vrouwen is vorig jaar verder afgenomen. Vrouwen verdienden gemiddeld evenveel, maar mannen gingen er iets op achteruit met hun bruto uurloon. Dit blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van de Stichting Loonwijzer en vacature- en carrièrewebsite Monsterboard. Onlangs bleek al dat stagevergoeding verschillend zijn voor een mannelijke en een vrouwelijke student. 

Het verschil in loon tussen beide seksen is teruggelopen tot 5,8 procent, in het voordeel van de mannen. Het bruto uurloon van vrouwen bleef met 13,86 euro gelijk. Dat van mannen daalde van 15,19 euro per uur naar 14,72 euro.

Een stagiaire ontvangt gemiddeld genomen een stagevergoeding van 275 euro per maand. Uit de jaarlijkse Nationale Stagemonitor van stagebemiddelingsorganisatie StudentenBureau bleek dat er verschil zit tussen de vergoeding voor mannelijke en vrouwelijke stagiaires. Mannen zouden gemiddeld 76 euro per maand meer verdienen.

De loonkloof is het grootst bij managers. Mannelijke managers verdienen fors meer dan vrouwelijke managers. "Het is een positief teken dat de loonkloof steeds kleiner wordt", zegt Monsterboard-directeur Gian Zandon. "Dat de kloof nog steeds aanwezig is, komt deels door het feit dat veel vrouwen nog steeds een carrièrebreak nemen of parttime werken."