Normal_hoogleraren_hoogleraar

Vier vrouwelijke hoogleraren aan de universiteit van Leiden gaan, onder de naam Athena's Angels, in actie tegen het seksisme in de wetenschap. Vrouwen zouden in de wetenschap minder kans hebben op promotie dan mannen. In de praktijk zou onder andere blijken dat vrouwen anders worden benaderd en behandeld dan mannen. Aan de cijfers is ook een verschil te zien. 54 procent van de afgestudeerden aan de universiteit is vrouw, maar slecht 16 procent van de hoogleraren is vrouwelijk. Dat meldt de NOS.

Volgens Athena's Angels heeft de ongelijke behandeling van mannen en vrouwen in de wetenschap invloed op de wetenschappelijke loopbaan van de vrouwen. De missie van de vier vrouwelijke hoogleraren is om vrouwen en mannen gelijke kansen te bieden op een loopbaan in de wetenschap. De vrouwen hebben hiervoor een website opgericht. De website is er om zichtbaar te maken welke problemen vrouwen tegenkomen en waar mogelijk te verhelpen.

Er zouden twee soorten seksediscriminatie zijn: de 'ouderwetse' en de 'nieuwe' discriminatie. Onder ouderwets valt volgens Athena's Angels de bewering dat vrouwen nu eenmaal minder competitief of ambitieus zijn dan mannen of nu eenmaal prioriteit geven aan hun gezin. De nieuwe discriminatie houdt bijvoorbeeld in dat minder snel aan vrouwen wordt gedacht als er belangrijke posten te verdelen zijn.

De vier vrouwen benadrukken dat het beeld dat het wel meevalt met seksediscriminatie in de wetenschap niet klopt. Er zou onder andere nog steeds moeilijk gedaan worden over zwangerschap en kinderen, terwijl aan mannen nooit wordt gevraagd hoe ze het denken te organiseren met drie kinderen thuis. Athena's Angels geven het advies misstanden te melden en seksisme te signaleren. Ook benadrukken ze dat wetenschappers bij hen terecht kunnen voor advies over problemen waar ze mee te maken krijgen. 

© Nationale Onderwijsgids