Normal_les_klas_leerlingen_juffrouw_docent

Het is geen discriminatie om onder een jonge docent iemand onder de dertig jaar te verstaan. Dit oordeelde het College voor de Rechten van de Mens. De Vereniging Personeelscluster Oost-Nederland (PON) had een sociaal plan opgesteld waarin stond dat een jonge leerkracht iemand tot dertig jaar is. Een dertigjarige leerkracht was het hier niet mee eens. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb).

PON, een grote vereniging van schoolbesturen voor basisonderwijs, kreeg 950.000 euro van de overheid om jonge docenten aan te nemen. Het sociale plan hiervoor werd opgesteld in samenwerking met de vakbonden. In het plan is opgenomen dat een jonge leerkracht iemand is tot dertig jaar. Docent Willems uit Zevenaar was het er niet mee eens dat hij op dertigjarige leeftijd niet meer onder de definitie 'jonge leerkracht' viel. PON liet Willems weten dat het geen zin had om te solliciteren, omdat hij niet voldeed aan de definitie 'jonge leerkracht'.

De schoolbesturen van PON werken samen om de werkgelegenheid in de krimpregio te behouden. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelde dat er geen verboden onderscheid is gemaakt op grond van leeftijd. In dit geval mag het, omdat het met werkgelegenheid van jonge docenten te maken heeft. “Zeker als je kijkt naar het personeelsbestand van PON was de eis tot dertig jaar niet onredelijk”, legt het college uit.

© Nationale Onderwijsgids