Normal_zwemmen_duiken_zwembad

(Novum) - "Ik weet wat de kinderen vertellen. Maar ik heb het niet gedaan." Jacob V. (29), de van ontucht beschuldigde zwemleraar uit Soest, ontkende dinsdag voor de rechtbank in Haarlem tijdens de eerste dag van zijn proces even stelselmatig als hardnekkig dat hij zich heeft vergrepen aan zijn pupillen. "Het is niet gebeurd."

V. werd een jaar geleden aangehouden. Hij werkte toen bij zwembad Spaarnwoude in Velsen-Zuid. Het Openbaar Ministerie (OM) legt hem ontucht met 26 jongens en meisjes in de leeftijd van vier tot negen jaar ten laste. Daarnaast wordt hem het bezit van dierenporno verweten.

Volgens het OM heeft V. de kinderen onzedelijk betast en ging hij tijdens de zwemlessen met zijn hand in hun broekje. De zaak kwam aan het rollen nadat verschillende kinderen daarover thuis vertelden en verontruste ouders naar de politie stapten.

Tijdens de eerste uren van het proces - waarin de rechtbank begon met de behandeling van alle 26 zaken - bleek dat de gebeurtenissen de jonge kinderen soms zwaar hebben aangegrepen. Ze vertonen gedragsveranderingen, slapen slecht en hebben problemen met vriendjes en op school. Sommige ouders hebben professionele hulp ingeschakeld.

De belangstelling voor de zaak is groot. In de rechtbank is een aparte zaal ingericht waar mensen het proces op een groot scherm volgen.