Eredoctoraten voor Timmermans en Wales tijdens dies natalis viering Universiteit Maastricht

Op vrijdagmiddag 16 januari namen Frans Timmermans en Wikipedia-oprichter Jimmy Wales onder grote belangstelling een eredoctoraat van de Universiteit Maastricht (UM) in ontvangst. Beiden werden, net als internationale academici Wolfgang Wahlster en Michelle Craske, onderscheiden voor uitzonderlijke bijdragen aan academisch onderwijs en onderzoek. 

Timmermans droeg zijn eredoctoraat op aan de mijnwerkers van Limburg; Wales, die genomineerd was door studenten, aan de vele vrijwilligers van Wikipedia. De eredoctoren werden gehuldigd tijdens de viering van UM’s 39ste Dies Natalis in de Sint Janskerk te Maastricht. De Dieslezing werd gehouden door Frans Timmermans binnen het thema van dit jaar: Engaging talent.

Promovenda aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid Catalina Goanta won de Wynand Wijnen Onderwijsprijs voor haar buitengewone bijdrage aan onderwijs het van de Universiteit Maastricht. Ze wordt door de jury geprezen om haar vele ‘extracurriculaire’ bijdragen en activiteiten ter bevordering van onderwijsvernieuwing aan de UM. Een ‘uitzonderlijk onderwijstalent’, aldus de jury.

Voor het tweede jaar werd de Proefschriftenprijs uitgereikt. De prijs ging naar Ann-Kristin Zobel voor haar thesis “Open innovation: A dynamic Capabilities Perspective”. Zobel onderzocht hoe ondernemingen gebruik kunnen maken van ‘dynamic capabilities’ om hun open-innovatie-potentieel verder te ontwikkelen. Dit jaar werden niet alleen studentenprijzen uitgereikt voor de beste masterscripties. Voor het eerst ontvingen ook 17 bachelorstudenten de Bachelorscriptieprijs.

© Nationale Onderwijsgids