Normal_papierwinkel_stapel_artikelen_werk_bureaucratie

De Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat toch onderzoek te doen naar mogelijke fraude in het werk van hoogleraar sociale psychologie Jens Förster. Eerder dit jaar kwam aan het licht dat Förster samen met co-auteur Markus Denzler onderzoekgegevens in een artikel had gemanipuleerd. De UvA besloot toen geen nader onderzoek in te stellen maar komt daar nu op terug. Dit meldt het Parool.

De UvA gaat alsnog onderzoek doen naar mogelijke fraude met onderzoeksgegevens op verzoek van andere co-auteurs van Förster. Zij willen weten of er in de artikelen die zij geschreven hebben met de hoogleraar ook sprake is van gemanipuleerde gegevens. Een statisticus zal nu alle publicaties uit de periode 2007 tot 2014 waaraan de psycholoog heeft meegewerkt tegen het licht houden. Daarbij zal hij letten op onwaarschijnlijke patronen in de gegevens.

Eind april dit jaar oordeelde het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke integriteit (LOWI) dat er sprake was van fraude in een artikel van Förster. Op advies van LOWI heeft de UvA de publicatie over de invloed van zintuigen op de creativiteit toen teruggetrokken. In juni vertrok de hoogleraar bij de UvA.

© Nationale Onderwijsgids