Logo_cropped-logo1
Het Groningse Zernike College heeft haar rector geschorst. De school kampt met financiële problemen. De rector heeft geprobeerd deze op te lossen, maar desondanks is het tekort toegenomen. Schoolbestuur O2G2 heeft de rector geschorst omdat ze denken dat hij de problemen niet op kan lossen. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb). 
 
Het Zernike College zit in financieel zwaar weer, zo vertelt woordvoerder van O2G2, Joyce Dekker. De rector “ondernam actie, maar ondanks zijn maatregelen is het tekort toegenomen.” Er werd onder meer geprobeerd te bezuinigen door tijdelijke personeelscontracten niet meer te verlengen. Ondanks de maatregelen kampt de school in 2014 met een tekort van 500.000 euro. Dit tekort zou in 2015 oplopen tot 800.000 euro. 
 
“We hebben onvoldoende vertrouwen dat de rector dit kan oplossen,” zo legt Dekker uit. De rector is daarom geschorst. “Hoewel het heftig en vervelend is, moet er iets gebeuren”, aldus Dekker. Het college van bestuur kijkt nu samen met de vestigingsdirecteuren hoe de problemen het hoofd geboden kunnen worden. Waarschijnlijk zullen er zwaardere maatregelen genomen worden, zo denkt Dekker. Maar welke en hoe kan ze nog niet zeggen. 
 
Volgens AOb-rayonbestuurder Marja de Bree is er veel gedoe op de school. Wim van Dijk, de AOb-consulent, werd verrast met het nieuws over de schorsing. “Dit slaat wel in als een bom. Ik zou volgende week met het personeel en de rector een gesprek hebben over de onrust. Dat is nu van de baan, maar de problemen zijn niet weg nu deze rector is geschorst. Bovendien is de vraag: krijgt de rector geld mee?” Het personeel van het college is volgens Van Dijk bang voor banenverlies. Ook vrezen zij dat er geknepen gaat worden in andere taken. “Bijvoorbeeld dat ze meer lessen moeten geven”, aldus Van Dijk. Daarnaast zorgen de aangekondigde zwaardere maatregelen ook voor onrust. “Er moet bezuinigd worden, maar waaraan, dat blijft nu nog heel vaag.”  
 
© Nationale Onderwijsgids