Normal_vrouwe_justitia_justitie_recht

Hoogleraar Oud-vaderlands recht Beatrix van Erp-Jacobs zal vrijdag 12 september haar afscheidsrede uitspreken aan de Tilburg University.  Van Erp-Jacobs deed ruim veertig jaar onderzoek en gaf onderwijs op het gebied van het oud-vaderlandse recht in het algemeen en het Brabantse recht in het bijzonder. In haar lezing 'Een kwestie van tijd' zal zij ingaan op het grote belang van het behoud en de toegankelijkheid van rechtshistorische bronnen om ook in de toekomst onderzoek mogelijk te maken. 

Rechtshistorische bronnen maken het mogelijk om te kunnen terugkijken naar en in context plaatsen van feiten en gebeurtenissen in en opvattingen over het verleden. In haar afscheidscollege gaat Van Erp-Jacobs in op de betekenis van tijd en tijdsverloop in het oud-Nederlandse recht. Dat doet ze aan de hand van drie voorbeelden op drie basisterreinen van het recht: het publiek recht, het privaatrecht en het strafrecht.


Van Erp-Jacobs (1947) was sinds december 2007 hoogleraar 'Oud-vaderlands recht, in het bijzonder het onderzoek der bronnen'. Deze bijzondere leerstoel werd gefinancierd door de Stichting tot Uitgaaf der Bronnen van het Oud-Vaderlands Recht. Ook vervulde zij vele bestuursfuncties; zo was ze secretaris van de Stichting Brabantse Regionale Geschiedbeoefening, voorzitter van de Stichting Geschiedenis van de Overheidsfinanciën in Nederland en lid van de Projectgroep Geschiedschrijving Tilburg. Verder fungeerde zij als voorzitter van de Commissie Selectiecriteria Rechterlijke Archieven en was zij lid van de Bijzondere Commissie Archieven van de Raad voor Cultuur. Op dit moment is zij secretaris van de Stichting Brabantse Rechtshistorische Reeks en lid van de Aanwijzingscommissies Archiefbescheiden van de Rechtbank Breda en de Rechtbank en het Gerechtshof 's-Hertogenbosch.


© Nationale Onderwijsgids