Logo_download

De Saba Comprehensive School (SCS), de enige middelbare school op Saba, heeft vier leraren en de directeur ontslagen. Uit solidariteit namen nog twee leraren en de secretaresse ontslag. “Ik zou graag horen hoe het schoolbestuur kan rechtvaardigen docenten te ontslaan, terwijl het ministerie geld heeft vrijgemaakt om leraren te behouden en voort te bouwen op continuïteit”, zegt moeder van een van de leerlingen Alida Heilbron. Dit meldt het Caribisch Netwerk. 

Protest 
Stichting Leerplanontwikkeling (SLO), eilandsraadleden, ouders, studenten en de schoolcoach protesteerden tegen de ontslagen, maar zonder resultaat. Ouders hebben ook een brief aan de wethouder van Onderwijs geschreven waarin ze verzoeken om een herziening of wijziging van de statuten van het schoolbestuur. Ze willen graag dat er een Medezeggenschapsraad wordt ingesteld. Het OCW wil echter niet ingrijpen. “Onderwijs valt als geheel onder de verantwoordelijkheid van de regering en het ontslaan en aannemen van personeel onder het schoolbestuur,” reageert gedeputeerde Chris Johnson.
 
Er is zes miljoen dollar beschikbaar gesteld door het OCW voor het aannemen en behouden van leraren op de BES-eilanden. “Ik zou graag horen hoe het schoolbestuur kan rechtvaardigen zes docenten en een directeur te ontslaan, terwijl het ministerie geld heeft vrijgemaakt om leraren te behouden en voort te bouwen op continuïteit”, zegt moeder van een van de leerlingen Alida Heilbron.
 
Ontslagen
De officiële reden voor het ontslag van directeur Hemmie van Xanten is dat het bestuur een 'andere weg wil inslaan'. Waarom de vier docenten met hem ontslagen werden weet hij niet.  
 
“Ik was de vijfde leraar Nederlands in drie jaar,” zegt docent Elsbeth Verhoeven die lesgaf op het MBO-programma van de school. “Ze lijken niet te weten wat ze doen.”
 
Docente Sarah Hertsens heeft uit solidariteit ontslag genomen. “Het is heel triest dat dit kan gebeuren,” zegt ze. “Als team hebben we een goed schoolklimaat geschapen, klassen verbeterd, lesmateriaal gecreëerd die het Nederlandse en Caribbean Examinations Council (CXC) systeem combineert."
 
Ook leraar Mark Dodds wilde ontslag nemen, maar heeft besloten hier van af te zien. “Als ik nu vertrek, dan zouden de leerlingen die in augustus naar niveau vijf gaan, naar een ander (ei)land moeten om verder te studeren.”
 
© Nationale Onderwijsgids