Logo_logo_han_hogeschool_van_arnhem_en_nijmegen

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) biedt sinds januari de nieuwe minor Holocaust- en Genodicdeneducadtie aan. Het keuzevak is nu nog alleen toegankelijk voor studenten van de HAN die de lerarenopleiding geschiedenis volgen. Later moet de minor ook toegang bieden aan studenten van hogescholen en universiteiten buiten de regio en in het Engels voor buitenlandse studenten. Dit meldt De Gelderlander.

Steeds meer docenten van het voortgezet onderwijs hebben behoefte aan meer kennis over de Holocaust en de genocide tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het onderwerp is emotioneel beladen en leerkrachten willen graag voldoende weten om betekenisvol les te kunnen geven. In de reguliere opleiding is daarvoor veel te weinig tijd, slechts een week in het eerste en tweede jaar. Reden genoeg voor de school om het onderwerp als apart keuzevak aan te bieden.

In januari zijn twintig derdejaars begonnen aan de minor. Zij zullen zich een half jaar lang in het thema verdiepen. Zo moeten zij later als docent voldoende kennis hebben om dit moeilijke thema te bespreken en ook de juiste vragen te kunnen stellen aan de leerlingen. Vragen die aanzetten tot nadenken. “Want systematische vervolging van bevolkingsgroepen gebeurt nog steeds”, lichten de initiatiefnemers toe.

© Nationale Onderwijsgids