Logo_uva

In een wetenschappelijk artikel van hoogleraar sociale psychologie Jens Förster (Universiteit van Amsterdam) en zijn collega Markus Denzler blijken onderzoeksdata gemanipuleerd te zijn. Het artikel wordt daarom teruggetrokken, zo heeft het bestuur van de UvA besloten op advies van het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI). Dit meldt het NRC. 

In september 2012 stelde de UvA een integriteitscommissie in na een klacht over drie artikelen van Förster . Hij publiceerde twee hiervan in 2009 en 2011 alleen, in 2012 werkte hij samen met Denzler. Uit de klacht zou blijken dat de kans op de dataresultaten 1 op 508 triljoen was. Ook vond de klager het opvallend dat geen van de 2284 deelnemers aan een psychologisch experiment afgehaakt was, wat vrijwel nooit is voorgekomen. Förster is door de klager verzocht de ruwe data van het onderzoek te overleggen, maar heeft dit niet gedaan. 
 
De aangestelde integriteitscommissie adviseerde een 'letter of concern' te plaatsen in de tijdschriften waarin gepubliceerd was, waarmee de twijfels over de data openbaar gemaakt zouden worden. De klager vond dit niet voldoende en stapte naar het LOWI. 
 
Woordvoerder van de UvA Paul Helbing laat weten dat het LOWI inderdaad data heeft gevonden die niet in orde lijkt, maar dat niet te achterhalen is welk lid van het onderzoeksteam de data heeft gemanipuleerd. Desalniettemin heeft de fraude plaatsgevonden onder eindverantwoordelijkheid van de bewuste hoogleraar. 
 
De UvA heeft nog niet besloten tot sancties tegen Förster, die per 1 juni een betrekking aangaat bij de Ruhr-universiteit van Bochum. 
 
© Nationale Onderwijsgids 
 
Hoewel in het besluit van de UvA geen namen van betrokken zijn gemeld, is NRC in bezit van de initiele klacht die ten grondslag ligt aan het onderzoek. Hieruit blijken de namen van Förster en Denzler.