Normal_pleuni_hooft_van_huysduynen

Pleuni Hooft van Huysduynen, docente Nederlands aan het Almeerse Het Baken en onderwijskundige, is de winnaar van de Talent Docent Trofee 2014. Hooft van Huysduynen kreeg de prijs voor haar ideeën over vernieuwing en verbetering van opdrachten bij het onderdeel tekstbegrip.

Tekstbegrip wordt bij het vak Nederlands veel geoefend aan de hand van teksten met zowel open- als meerkeuzevragen. Hoewel de waarde van opdrachten over leerstrategieën door onderzoek bewezen is, merken veel docenten dat leerlingen soms meer bezig zijn met het zoeken naar antwoorden dan met tekstbegrip. “Het is niet zo uitdagend om met leerlingen een wat oudere tekst uit een boek te lezen om vervolgens op zoek te gaan naar antwoorden op de bij die tekst gestelde vragen. Als oefenopdracht is dat prima, maar ik denk dat er op dit vlak veel winst te behalen valt,” aldus Hooft van Huysduynen. 

Hooft van Huysduynen nam de Talent Docent Trofee in ontvangst op de Talent Docentenmiddag van Malmberg. Erika Welgraven, Uitgever Nederlands bij Malmberg, bewondert de vernieuwingsgezindheid van de winnaar. “Ze heeft passie voor het vak, is vernieuwend en ontzettend enthousiast. Met haar nieuwe werkvormen pakt ze echt het probleem aan in plaats van het alleen maar te identificeren. Het zijn direct toepasbare werkvormen, die heel effectief en aansprekend zijn voor leerlingen.” 

De Talent Docent Trofee is een jaarlijks initiatief van Malmberg om talentvolle en initiatiefrijke docenten Nederlands in het zonnetje te zetten. 

© Nationale Onderwijsgids