Participatie in het onderwijs: onderzoek met en door leerlingen

GRONINGEN - In februari is het boek Participatie in het onderwijs, Onderzoek met en door leerlingen verschenen. Het is geschreven door Gijs Verbeek en Petra Ponte.

In dit boek wordt onder andere antwoord gegeven op de vraag wat wordt bedoeld met 'onderzoek met en door leerlingen', waar dit idee vandaan komt en wat het belang ervan is. Dat illustreren de auteurs aan de hand van voorbeelden uit de reguliere en speciale onderwijspraktijk in Nederland en Australië.

Ook geven zij concrete aanwijzingen waarmee professionals aan de slag kunnen. De onderwijspraktijk staat hierbij centraal. Maar de gepresenteerde ideeën zijn ook makkelijk te vertalen naar andere pedagogische contexten, zoals de jeugdhulpverlening en de zorg.

Onderwijskundige Verbeek heeft zowel onderwijservaring als tweedegraads biologieleraar in het voortgezet onderwijs als in het hbo. Pedagoge en onderwijskundige Petra Ponte wordt nationaal en internationaal erkend als autoriteit op het gebied van actieonderzoek en andere vormen van praktijkgericht onderzoek.

© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres