Bert Boer
Bij het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg (iBMG) van de Faculteit der Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam is Bert Boer per 1 maart 2014 benoemd als bijzonder hoogleraar ‘Beleid en onderzoek voor het beheer van het basispakket zorg’. De leerstoel is ingesteld door het College voor zorgverzekeringen (CVZ).
 
Bert Boer is lid van de raad van bestuur van het CVZ en daarbinnen verantwoordelijk voor de portefeuille zorg. Hij is al lange tijd intensief betrokken bij het pakketbeheer en de vraagstukken die daarmee samenhangen: specifieke keuzen in de zorg zoals in het basispakket, besliscriteria en methoden daarvoor. Hij is voorzitter van de Advies Commissie Pakket van het CVZ. Voordat prof.dr. Boer bij het CVZ kwam, was hij gedurende twaalf jaar actief als huisarts en enkele jaren als universitair docent in de huisartsgeneeskunde aan de Universiteit Leiden.

De nieuwe leerstoel zal fungeren als ‘vliegwiel’ voor verdere ontwikkelingen in het onderzoek naar de beleidsmatige inbedding en de besluitvorming in het basispakket. De resultaten van deze leerstoel zullen bestaan uit verdere ontwikkeling van methoden van pakketbeheer, inclusief de wetenschappelijke voeding van pakketbeslissingen. Dat zal leiden tot verbetering aan ‘beide kanten’: zowel van de processen waarmee beleid tot stand komt, als van de manier waarop onderzoek ten behoeve van beleid wordt gekozen en uitgevoerd. Prof.dr. Boer zal ook in het onderwijs van iBMG actief zijn.
 
Er bestaan al langer intensieve relaties tussen het CVZ en het iBMG, waarin kennis over en ervaring opgedaan in de praktijk van het pakketbeheer worden gedeeld. Het iBMG beschikt via deze samenwerking voortdurend over allerlei onderwerpen voor wetenschappelijk onderzoek, leidend tot een gestage stroom van publicaties over het pakketbeheer en tot materiaal voor onderwijs.

© Nationale Onderwijsgids