Normal_geld

(Novum) - Het kabinet en werkgevers trekken zeventien miljoen euro uit om personeel in de kinderopvang te helpen aan ander werk. Arbeidskrachten in de noodlijdende branche krijgen omscholing, voorlichting en begeleiding bij het vinden van een andere baan. Dat heeft minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag laten weten. Het kabinet neemt de helft van het bedrag voor zijn rekening.

Met het sectorplan wil de minister de werknemers nieuwe vaardigheden aanleren en helpen bij het vinden van ander werk. Ongeveer 150 werknemers kunnen mogelijk in Duitsland aan de slag. In de kinderopvang, het welzijn en de jeugdzorg neemt de werkgelegenheid af. Asscher verwacht dat tussen 2012 en 2017 33.500 banen verdwijnen.

Het plan voor de kinderopvang is na de bouw, de procesindustrie en de uitzendbranche het vierde sectorplan dat van de minister groen licht krijgt. In totaal heeft het kabinet zeshonderd miljoen euro uitgetrokken om werkgelegenheidsplannen te financieren. Vanaf april kunnen branches weer nieuwe plannen inleveren.