engels lobo basisschool radboud

NIJMEGEN - Op 1 juli promoveert Vanessa Lobo aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze verdedigt dan haar proefschrift L2 teaching at a very young age: a study of Dutch schools. Uit haar onderzoek blijkt dat het de voorkeur heeft om op de basisschool pas in groep 3 Engels aan te bieden aan leerlingen in plaats van al in groep 1. Daarover bericht de website van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Volgens Lobo maakt het niet uit of kinderen in groep 1 of groep 3 beginnen met Engels. Beide groepen ontwikkelen zich even sterk in taalverwerving en uitspraak.

Wel gebruiken leerlingen uit groep 3 in de les meer Engelse woorden in hun zinnen, zowel in interacties met de leerkracht als in onderlinge gesprekken. Ook zijn ze door de bank genomen enthousiaster over het leren van Engels dan kinderen uit groep 1.

Engels aanbieden op de basisschool is verplicht vanaf groep 7. Een toenemend aantal scholen start hiermee echter al eerder. De interesse voor vroeg vreemdetalenonderwijs (VVTO), vanaf groep 1, neemt ook toe: in 2004 deden 44 scholen in Nederland dat, vorig jaar 861.

© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres