Logo_laks

(Novum) - De VO-raad en het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) willen dat de landelijke examens gewoon blijven gelden. "Alle leerlingen die zo hard gewerkt hebben mogen geen slachtoffer worden van het falen van één school", laat voorzitter van de VO-raad Sjoerd Slagter dinsdag in een reactie weten.

Dinsdag werd bekend dat in totaal vijftien examens werden gestolen van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam. Leerlingen van deze school moeten de examens van veertien vakken opnieuw maken. De diefstal van het examen Frans voor het vwo werd eerder ontdekt, waarop werd besloten een alternatief examen af te nemen.

De VO-raad, de belangenorganisatie van schoolbesturen en scholen in het voortgezet onderwijs, zegt geschrokken te zijn van het aantal examens dat is gestolen. Wel gaat de raad ervan uit dat de examens landelijk gewoon geldig blijven.

LAKS meldt het 'onacceptabel' te vinden als scholieren landelijk de examens opnieuw moeten maken. " Een beperkt aantal leerlingen heeft toegang gehad tot de examens, het is niet zo dat deze op internet stonden. Dit kleine aantal dat zo is bevoordeeld , weegt niet op tegen het grote aantal leerlingen dat zo benadeeld zou worden", aldus LAKS-voorzitter Remco Barendrecht.

Barendrecht hekelt verder de trage werkwijze van de onderwijsinspectie. Hij noemt het 'onmogelijk' dat na dagenlang onderzoek zo kort voor de uitslagen van de examens nog meer examens blijken te zijn gestolen.

Woensdag om 17.00 uur volgt definitief uitsluitsel voor de leerlingen die de examens maakten die naar nu blijkt gestolen waren. Landelijk gaat het om in totaal bijna vierhonderdduizend leerlingen van het vwo, de havo en vmbo-t die de 'gestolen' examens, met uitzondering van het examen Frans, maakten.