Normal_uva_universiteit_van_amsterdam

AMSTERDAM - Na een rondvraag bij verschillende topuniversiteiten over de hele wereld blijkt dat het delen van werkkamers door wetenschappers nauwelijks voorkomt. Wetenschappers geven ook aan een eigen werkkamer cruciaal te vinden voor hun werkzaamheden. Dat meldt Univers Online, de onafhankelijke website van de Tilburg University.

Het onderzoek werd door medewerkers politicologie van de Universiteit van Amsterdam (UvA) uitgevoerd als reactie op de aankomende maatregel van het universiteitsbestuur van de Tilbug University om medewerkers kamers te laten delen. Volgens het College van Bestuur en de Facility Services is de maatregel nodig om de kosten te drukken.

Uit eerder onderzoek van de Facility Services was namelijk gebleken dat kantoren gemiddeld 40 procent van de tijd niet bezet waren. Bij vergaderzalen was dit zelfs 90 procent. Met een herverdeling moeten 500 werkplekken geschrapt worden, wat een reductie van 12 procent betekent. 

De aankondiging van de maatregel zorgde voor veel commotie op de universiteit. Het college van bestuur zei als reactie tijdens de universiteitsraad op 8 februari dat "het beeld dat iedereen straks een kamer moet delen niet klopt. Dit zal wel meer voorkomen dan nu het geval is." Het plan werd voorgesteld als een "versobering ten opzichte van de relatief luxueuze huidige situatie."

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem