Normal_euro_geld_betalen__10_

UTRECHT - Terwijl in de Wet normering topinkomens (WNT) inmiddels een bovengrens aan de beloningen voor bestuurders in de publieke sector is gesteld, mogen bestuurders en toezichthouders onder deze bovengrens zelf bepalen wat zij ontvangen. Dat meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb).

De volgens de WNT afgesproken code was ontwikkeld door de Vereniging van toezichthouders in onderwijsinstellingen (VTOI) en de Bestuurdersvereniging PO, met goedkeuring van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daarbij werd onder het afgesproken maximum besloten dat de sector middels zelfregulering de salarisschaling in zal delen.

Inmiddels kennen veel onderwijsinstellingen al een structuur met bovenaan een college van bestuur. De vrees is dat ook bij kleinere instellingen, met name in het basisonderwijs, overgegaan zal worden op een dergelijke constructie. Scholen mogen nu namelijk zelf het bestuur invulling geven. "[I]k zou het niet zo logisch vinden dat een school van 75 leerlingen wordt geleid door een college van bestuur. Dat in zijn voltalligheid waarschijnlijk ook gewoon voor de klas staat op zo’n kleine school", aldus Pieter Hettema voorzitter van de VTOI.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem