Bonussen, onderwijs, werknemers

DEN HAAG - Terwijl de gemiddelde bonussen in 2011 met 5 procent stegen ten opzicht van het voorgaande jaar, bleef dit bij de (semi-)overheid, waaronder het onderwijs, behoorlijk achter. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De gemiddelde bonus over 2011 bedroeg 2.000 euro. De hoogste bonussen werden bij de sector Delfstoffenwinning uitbetaald, met een gemiddelde van ongeveer 12.500 euro per jaar. In deze sector werken echter maar 8.000 mensen. Ook de financiële sector zag hogere bonussen dan gemiddeld tegemoet. Hier bedroeg de gemiddelde bonus circa 7.100 euro, voor een sector met 260.000 banen.

De bonussen in de overheid- en de semi-overheidsector waren aanzienlijk lager. Werkgebieden als openbaar bestuur, zorg, onderwijs en cultuur zagen allen een gemiddelde bonus van ruim onder de gemiddelde bonus van 2.000 euro. In het onderwijs lag dit zelfs onder de 1.000 euro. Overigens zijn de bonussen over vrijwel alle sectoren nauwelijks evenredig verdeeld. In de meeste sectoren gaan bonussen van 5.000 euro per jaar of meer naar minder dan 20 procent van de werknemers. 

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem