Normal_klas_les_docent_leraar

UTRECHT - Uit nieuwe cijfers van Voion, Arbeidsmarkt en Opleidingsfonds voortgezet onderwijs, blijkt dat voor alle middelbare schoolvakken behalve gezondheidszorg, gymnastiek en culturele en kunstzinnige vorming (ckv) te weinig docenten beschikbaar zijn. De meeste problemen doen zich voor bij wiskunde en Nederlands, waar voor de periode 2012-2015 tekorten zijn van meer dan 100 docenten. Dat meldt de Algemene Onderwijsbond.

Voor wiskundedocenten is het verschil tussen vraag en aanbod 179 docenten; voor Nederlands 125. Dat zijn tekorten van respectievelijk 55 en 37 procent. Voor de drie vakken met een extreem docentenoverschot zijn er zelfs twee keer zoveel docenten dan er banen zijn. De cijfers verschillen sterk per regio; in Amsterdam en andere grote steden is de vraag groter dan in krimpgebieden.

Behalve de krimp is ook de gemiddelde leeftijd onder docenten een factor. Gemiddeld zitten veel docenten in het voortgezet onderwijs is dichtbij hun pensioen. In het rapport is de verhoging van de pensioensleeftijd naar 66 jaar nog niet meegenomen. Verwacht wordt dat dit de cijfers iets drukt.

© Nationale Onderwijsgids / Olof Venema