Afas softwaren, SchoolManagement Totaal, Uitbestedingsmonitor Onderwijs 2012

LEUSDEN - Het overgrote deel van besturen van onderwijsinstellingen (67 procent) besteedt een deel van de bedrijfsprocessen van de instelling uit aan derden. Dat meldt AFAS Software op basis van de Uitbestedingsmonitor Onderwijs 2012, die zij samen met SchoolManagement Totaal uitvoerden.

Payrolling staat bovenaan de lijst van processen die het meest worden uitbesteed. Ook de financiële en ICT-processen worden vaak geoutsourced. De reden van het uitbesteden van deze processen ligt vooral in het gebrek aan personeel dat weet hoe deze werken. Vooral besturen van kleine instellingen besteden daarom een deel van hun bedrijfsprocessen uit, vaker dan bij grote instellingen. 

Van de besturen die gebruik maken van outsourcing, is 60 procent hierover tevreden. Van de besturen die er geen gebruik van maken, geeft 33 procent het rapportcijfer 8 voor de mate van automatisering. Het gemiddelde cijfer dat hiervoor wordt gegeven is een 6,8. Voor het onderzoek werden 247 respondenten onderzocht, afkomstig uit alle niveaus van onderwijs, van primair tot wetenschappelijk.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem