inspectie onderwijs ouderbijdrage voortgezet onderwijs

DEN HAAG - Middelbare scholen mogen alleen een vrijwillige ouderbijdrage vragen. Daarbij moeten ouders zelf kunnen kiezen welke betere of extra voorzieningen ze al dan niet wensen te betalen. Gewone voorzieningen en voorgeschreven lesmaterialen moeten voor hen gratis zijn. Daarover bericht de website van de Inspectie van het Onderwijs.

Onderzoek van de onderwijsinspectie wijst uit dat scholen aan deze voorschriften kunnen voldoen. In 2010 voldeed nog geen enkele onderzochte school aan alle voorschriften rond de ouderbijdrage.

Naar aanleiding daarvan zijn het toezichtkader en de wetgeving gestroomlijnd. Na meerdere heronderzoeken bleken in april 2012 alle scholen uit de steekproef van 2010 aan de voorschriften te voldoen.

De Inspectie van het Onderwijs zal het toezicht op de vrijwillige ouderbijdrage opnemen in het reguliere toezicht. Zodoende wil zij zorgen dat ook scholen die niet in de oorspronkelijke steekproef opgenomen waren, transparant communiceren over de vrijwilligheid van de ouderbijdrage.

Op Onderwijsinspectie.nl kunnen ouders en scholen een overzicht van veelgestelde vragen over de ouderbijdrage vinden.

© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres