onderzoek scholieren schoolkrachtonderzoek lopik ggd

LOPIK - Gistermiddag ontving Nienke van Lint uit Lopik uit handen van wethouder Ina de Korte-de With een iPod. Van Lint won de door de gemeente Lopik gehouden verloting onder de inzenders van het Schoolkrachtonderzoek van GGD Midden-Nederland onder jongeren uit klas 2 en 4 in het voortgezet onderwijs.

Eenmaal per vier jaar voert de GGD het scholierenonderzoek uit. Vorig schooljaar werd het Schoolkrachtonderzoek voor de tweede keer gehouden in de regio Midden-Nederland. Aan dit onderzoek hebben 41 scholen/schoollocaties meegedaan. Meer dan tienduizend tweede- en vierdeklassers vulden op school via internet een digitale vragenlijst in.
De meerderheid van de jeugd in Lopik is lichamelijk, psychisch en sociaal gezond. Toch blijken er veel risicofactoren te zijn die hun gezondheid bedreigen.
Zo heeft 10 procent (regio: 14 procent) van de jongeren in Lopik een risico op psychosociale problematiek, wordt 15 procent (regio: 14 procent) wel eens gepest en heeft 3-9 procent (regio: 5-20 procent) te maken met problemen thuis. Ten aanzien van alcoholgebruik zijn duidelijke verbeteringen opgetreden bij jongeren onder de 16 jaar.
De gemeentelijke resultaten zijn te vinden op GGDatlas.nl.

 

© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres