Ruim 30 kinderen thuis omdat kinderopvang Robbedoes plots deuren sluit

Kinderopvang  Robbedoes heeft plots en compleet onverwacht de deuren gesloten. Ouders werden vrijdag 10 mei ingelicht over de definitieve sluiting op maandag 13 mei. Ongeveer veertig tot vijftig kinderen zitten nu plotsklaps thuis, waardoor ouders vrije dagen moeten opnemen, thuis moeten werken of grootouders moeten inzetten. Medewerkers van Robbedoes zitten ook in grote onzekerheid en weten niet of ze ontslagen worden of nog uitbetaald krijgen. Dit meldt Brabants Dagblad. 

Ouders die vragen hadden aan Robbedoes, kregen nul op rekest. De kinderopvang is niet meer te bereiken en ook de gemeente Oss heeft geen antwoorden. In de brief van eigenaar Margriet Koek staat dat ze geen andere uitweg zag, gezien de strenge eisen van de gemeente en de GGD. En dat blijkt ook uit een toezichtsrapport. Jarenlang wist Robbedoes niet aan de gestelde eisen te voldoen. De accommodatie zou niet op orde zijn, er stond te weinig personeel op de groepen en medewerkers beschikten niet altijd over de benodigde vakkennis. Er zijn meerdere dwangsommen gestuurd om de opvang tot beterschap te dwingen.

'Alles was in kannen en kruiken'

Kinderdagverblijf Pipi, met zeven locaties in Oss, was een potentiële overnamekandidaat, maar door de plotselinge sluiting zijn de onderhandelingen hierover vastgelopen. Directeur Chris Emans is niet te spreken over Koeks manier van afronden. “Alles was al in kannen en kruiken. We zouden vier van de acht medewerkers overnemen. Er waren zelfs al ouderavonden georganiseerd.” Hij denkt dat Koek in paniek heeft gehandeld en verwacht een faillissementsaanvraag. Wat er nu met de acht personeelsleden gebeurt is niet bekend. Of ze ontslag krijgen en nog loon uitbetaald krijgen is nog maar de vraag.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky