Normal_klas_lokaal_leeg_school_stoelen_tafels

AMSTERDAM (Novum) - Ruim een derde van het onderwijsondersteunend personeel zoals conciërges en onderwijsassistenten heeft wel eens te maken met fysieke agressie door leerlingen. Dat meldt CNV Onderwijs na onderzoek onder zo'n duizend medewerkers.

De bond noemt de resultaten van het onderzoek 'schokkend'. Schoolmedewerkers in het voortgezet onderwijs meldden zich met verhalen over met opzet beschadigde auto's tot een mishandeling met blijvend letsel tot gevolg.

Bijna tachtig procent heeft ook nog eens te maken met verbale agressie. Uitschelden komt het meest voor bij de ondervraagden. Zestig procent zegt dat wel eens meegemaakt te hebben. Vijftig procent zegt geïntimideerd te worden en dertig procent is wel eens bedreigd.

Agressief gedrag heeft volgens een deel van de ondervraagden een vlucht genomen in de afgelopen tien jaar. Ook agressieve ouders komen steeds vaker voor.

Overigens zeggen veel conciërges en onderwijsassistenten zich desondanks veilig te voelen. De persoonlijke veiligheid krijgt gemiddeld een 7,9, de algemene veiligheid op school een 7,7.