Normal_3_welkom_klein

ASSEN  – Nadat Klaas Bos in 1956 in Duitsland kinderen met kartonnen borden en krijt het verkeer zag nadoen, kreeg hij het idee om een plek te creëren waar kinderen vertrouwd konden raken met het verkeer. In Assen (Drenthe) haalde hij de burgemeester en de plaatselijke middenstand om tot het oprichten van een stichting.

In 1957 leidde dit tot de oprichting van het Jeugdverkeerspark de Gouverneurstuin. Dit was een park waar kinderen in trapauto's en andere voertuigen spelenderwijs verschillende verkeerssituaties konden oefenen. In 1988 verhuisde het tenslotte naar de huidige locatie naast het TT-circuit en werd de naam veranderd in Verkeerspark Assen.

Kinderen kunnen in het park theorie- en praktijkexamens afleggen die door een examinator en een agent worden afgenomen en kunnen zo een jeugdrijbewijs verdienen. De kinderen kunnen met allerlei voertuigen rijden op een parcours van meer dan een kilometer lang, waarin centraal een verkeerstoren staat van waaruit alles in de gaten wordt gehouden, zodat kinderen eventueel op bepaalde verkeerssituaties gewezen kunnen worden.

Naast de mogelijkheid tot een gezinsuitje of een verjaardagfeestje, is het park vooral ook erg populair als bestemming voor schoolreisjes. In 2005 is het daarom uitgeroepen tot de meest populaire schoolreisbestemming van Groningen en Drenthe.

© Nationale Onderwijsgids