Normal_vergrootglas_vergroten_onderzoek

UTRECHT - Voortaan komen nieuwe scholen in een vroeger stadium onder toezicht van de Inspectie van het Onderwijs. De Eerste Kamer heeft, nadat de Tweede Kamer dat eerder al deed, het initiatiefwetsvoorstel van Biskop (CDA) aangenomen. Daarover bericht de website van de VO-raad.

Als de school geopend wordt, moet de onderwijskwaliteit direct in orde zijn. Meteen nadat een nieuwe school de beschikking heeft ontvangen, moet zij kunnen aantonen te kunnen voldoen aan de aan docenten gestelde bekwaamheidseisen en aan de voor de onderwijstijd geldende voorschriften.

Binnen een maand na ontvangst van bekostiging moeten nieuwe scholen het schoolplan sturen naar de Inspectie van het Onderwijs. Ook moeten ze dan gegevens over de bekwaamheid van docenten en de naleving van de onderwijstijd aanleveren.

Binnen drie maanden na de start van de bekostiging stelt de Inspectie van het Onderwijs een risicoanalyse op. Als de school niet voldoet, kan deze na een herstelperiode van een maand al onder verscherpt toezicht worden geplaatst. De termijn waarna kan worden overgegaan tot het opleggen van een bekostigingssanctie, wordt ingekort van één à twee jaar naar vijf maanden.

De VO-raad zelf is overigens van mening dat de nieuwe wet weinig toevoegt aan het bestaande instrumentarium van de Inspectie van het Onderwijs om toezicht op scholen uit te oefenen.

 

© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres