Normal_leraar_frustratie

DEN HAAG – In de prestatieafspraken die de Nederlandse hoger onderwijsinstellingen hebben ingediend bij staatssecretaris Zijlstra staat dat het aantal studenten dat een studie voortijdig beëindigt omlaag moet, zo meldt NOS.nl.

Momenteel behaalt zestig procent van de studenten het diploma, dat aantal moet opgeschroefd worden naar zeventig procent.

Daarnaast komt in de afspraken naar voren dat het aantal lesuren van studenten op universiteiten en hogescholen nooit minder mag zijn dan twaalf per week. De voorzitter van de commissie, Frans van Vught, die de plannen heeft beoordeeld en goedgekeurd, heeft geconstateerd dat dit niet bij alle onderwijsinstellingen het geval is.

Verder zijn hogescholen en universiteiten het erover eens dat de kwaliteit van docenten omhoog moet. "Docenten die bepaalde vaardigheden niet goed op orde hebben zal worden gevraagd zich bij te scholen", aldus van Vught. Hogescholen hebben de wens uitgesproken meer docenten met een universitaire vooropleiding voor de klas te krijgen.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen