Normal_examen_hal

AMSTERDAM – Op de Vrije Universiteit (VU) van Amsterdam wordt hard gewerkt aan de modernisering van de tentamenhal. Het is de bedoeling dat er vanaf februari 2013 digitale toetsen kunnen worden afgenomen op de universiteit.

Wanneer de installering van 385 computerwerkplekken in de Tentamenhal een feit is, is de VU de eerste instelling in Nederland (en zelfs Europa), die haar docenten en studenten voor digitaal toetsen een voorziening van deze omvang aanbiedt.

Dankzij digitaal tentamineren kunnen docenten het werk van studenten sneller nakijken en kunnen de cijfers sneller verwerkt worden. Dit betekent dat een groot deel van de nakijklast voor docenten wordt weggenomen. Deze vorm van examineren heeft bovendien als voordeel dat studenten direct feedback kunnen ontvangen.

In de Tentamenhal kunnen zowel tentamens als tussen- en deeltoetsen of grootschalige computerpractica worden afgenomen. Alle toetsen die gebruik maken van gesloten vragen zijn geschikt om digitaal af te nemen. Maar ook toetsen met open vragen zoals kort-antwoord of essay zijn zeer geschikt.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen