Normal_novum.09-19-2012.0386

CHICAGO (Novum/AP) - De ruim 25 duizend leerkrachten in Chicago hebben dinsdag besloten weer aan het werk te gaan. Zij hebben ruim een week gestaakt. Door de staking werden zo'n vierhonderdduizend leerlingen getroffen. Chicago is de op twee na grootste stad in de Verenigde Staten.

De leerkrachten waren in opstand gekomen tegen een aantal wijzigingen in hun werkomstandigheden die door de overheid zijn opgelegd. Zo wordt de schooldag langer en worden de prestaties van scholen strenger beoordeeld. Dat laatste heeft bij veel leerkrachten de vrees doen postvatten dat zij zullen worden afgerekend op de resultaten die hun leerlingen behalen. Ook waren er zorgen over de werkzekerheid.

De burgemeester van Chicago, Rahm Emanuel, had gedreigd via de rechter een einde aan de in zijn ogen onrechtmatige staking af te dwingen. Hij zei dinsdag dat met een nieuwe arbeidsovereenkomst nu een 'eerlijk compromis' is bereikt en dat voor de scholen een 'nieuwe dag' is aangebroken.

De leerkrachten zijn woensdag weer aan het werk gegaan. De arbeidsovereenkomst moet nog wel door alle leden van de onderwijsvakbond worden aanvaard.